Friederike M. Möhres, Interior Designer

Diplomas

2017 Tecnicatura Universitaria Diseño de Interiores FAD, UADE (Argentina),

2012 B.A. International Business Management HWR/BSEL (Germany)

Experiencia Laboral / Working Experience

03-08/2017 Interior Design Internship at Claudia Faena Estudio, Buenos Aires

06/2011 - 10/2014 Account Manager/Gerente de Cuentas at furniture manufacturer De La Espada, London

Idiomas/ Languages

English (fluent), Spanish (fluent), German (native), French (basic)

Services

Spacial distribution / distribución espacial

Location and design of fixed furniture / ubicación y diseño de mobiliario fijo

Color scheme definition / definición paleta cromática (incluye texturas, revestimientos, etc.)

Definition of criteria coordinating the space / definición de criterias de coordinación espacial

Cost calculation / cálculo de costos

Procurement lists / lista de compras

Holistic analysis / Análisis integral

Holistic consultation / Consultoría integral

Brand identity design / diseño global identidad de marca

Commercial & Marketing plan / Canales de venta

Consult other available services / Consultar otros servicios disponibles

Name *
Name

Work in Progress

Office design for a logistics start up in Microcentro, Buenos Aires. 40m2 Co-working space. All furniture was designed and custom-made for the project specifically to create a high value for money. Renovation of the space. Currently to be completed.

Diseño de oficina para un start up de logística en Microcentro, Buenos Aires. Espacio co-working de 40m2. Todo el mobiliario se diseño en particular para el proyecto. Renovación holística del espacio. En proceso.

 

Below a few projects developed as part of my interior design studies at FAD, UADE in Buenos Aires.

Office Design

Home Office Addition to a Traditional Family Home in Buenos Aires

- Anexo de un Home Office a una Casa Chorizo Tradicional de Buenos Aires

This home office has been added to a traditional family home in Buenos Aires. It is for a sociologist working from home and often meeting with fellow researchers to work on projects together. The office has been added to the roof of the two storey building so it would be possible to establish a connection with nature, to allow for an optimum level of air and daylight circulation, and to enjoy a beautiful view at the trees in the garden. As the sociologist's profession is deeply connected with the elements of curiosity, communication, cultures and tendencies, a very open, translucent design has been chosen. Curved forms allow for light, air, energy and ideas to flow within the space, for certain voyeurism. There is a free circulation in the space, while the private study and meeting room keep being divided though interconnected. 

Este home office fue agregado a una casa chorizo tradicional en Buenos Aires. La socióloga trabaja desde casa y se reúne enseguida con colaboradores para trabajar en proyectos juntos. La oficina fue ubicada en el techo de la casa de dos pisos para poder establecer una conexión con la naturaleza, generando un recorrido óptimo de aire y de la luz natural, hay una vista directa a los árboles en el jardín. La profesión del sociólogo está profundamente relacionada con los elementos de curiosidad, comunicación, culturas y tendencias, por ende se eligió  un diseño muy abierto y translúcido. Formas curvas permiten que luz, aire, energía e ideas puedan circular libremente adentro del espacio, permiten cierto voyeurismo. Hay una circulación libre en el espacio, mientras la oficina privada y la sala de reunión están separados e inter-conectadas a la vez. 

Retail Design

Store design for a fashion brand

- Diseño de un local comercial para una marca de indumentaria

After an extensive analysis of the current stores of the selected fashion brand, there emerged the idea to break with the library style of presenting the garments in their broad colour pallet, creating a design that would preserve the visual identity of the brand like the lightness, the structured style of presentation, plane surfaces, the use of vanguard technology. The aim is to refresh the traditional image of the brand, creating a space with a clean, modern look, drawing customers into the experience of the brand by catching their attention and waking their desire: this is why a stroboscopic effect in the form of a structure of stainless steel with a matte finish and integrated LED lighting was created. In order to reach the maximum effect of the structure and to allow the exhibited products to speak for themselves, the main exhibition zone of the store remains colourless. In the dressing section, saturated colors of blue, green and rose are being used as a visual counterweight. The store has plenty of storage room available, a simple and flexible circulation and structure, designated zones invite both the shopping companions and the staff to rest and refresh.

La idea para el local de una marca conocida de indumentaria es de romper con las ‘bibliotecas’ de ropa presentando tradicionalmente la gama de colores. Se busca realizar un diseño que rompe con lo tradicional y conservador no obstante preservando la identidad visual establecida para la marca en términos de la ligereza, lo estructurado, los planos, el uso de tecnologías de vanguardia. Principalmente, se busca refrescar el imagen tradicional de la marca, crear un ambiente que luce moderno y el cual despierta nuevamente los deseos de los consumidores. Entonces se creó un efecto estroboscopio en forma de una estructura de acero inoxidable mate con reflejo con lámparas LED integrados y con el fin de llamar la atención de la gente y de embarcarlos a entrar y vivir la experiencia Lacoste. Para no distorsionar el efecto estroboscopio y para que se destaquen bien los productos, la zona principal del local queda sin colores. En los espacios de probadores se utilizan fuertemente los colores azul, verde y rosa creando un contrapeso visual. El local cuenta con amplias zonas de almacenamiento, una circulación simple, flexible y a la vez estructurada y con zonas de reposo tal para los acompañantes como para el staff del local.

Residential Design

Two Storey Loft in Buenos Aires

- Loft de dos pisos en Buenos Aires

The interior design of this two storey loft in Palermo, Buenos Aires is inspired by the painting K VII by Laszló Moholy-Nagy. Just like in the painting, in the floor plan of the loft, two identical basic modules in different scales can be recognised. The aim was to play with the interrelation of the two modules, the position of each, playing with the height of the space, the ceiling heights etc. The red-painted iron staircase takes a strong protagonism contrasting the other colours and textures which are rather desaturated and matte. There basically are three protagonist cubes in the space: two identical modules of different sizes and one additional module highlighted by its colour (a slightly desaturated blue), there further is a glass floor rather invisibly connecting the elements. The dining area is a counterweight as it is open in its height and positioned in the central axis between the modules. It was the aim to create a very spacious feel to the interior, to create rooms which each have different qualities but are still unified by the protagonist modules. 

En el plano de la vivienda en forma de Loft se pueden reconocer dos módulos básicamente idénticos aunque en escalas diferentes. Se jugó con la relación de tales y también con la posición de cada uno, aprovechando las posibilidades de trabajar con la altura, con bajadas en los cielo rasos, etc. La escalera de acero pintado rojo toma protagonismo como los demás colores y texturas están más bien desaturados y mates. Básicamente hay trés cubos tomando protagonismo en el espacio: los dos módulos identicos pero de tamaños diferentes y un módulo adicional en un color más destacado (azul ligeramente desaturado) y un pasillo de vidrio como una conexión casí invisible entre los elementos. El espacio del  comedor da un contrapeso ya que queda abierto, aunque ubicado alrededor de los ejes centrales como los demás módulos. Se buscó de crear una percepción de una espacialidad amplia en el espacio, de crear habitaciones con calidades diferentes, aunque unificados por los módulos protagonistas.

City Apartment in Buenos Aires

- Departamento en la Ciudad de Buenos Aires

This was my very first interior design project. Our task was to design the use of space, distribution and circulation in a common 40m2 apartment in Buenos Aires for an imaginary person who would live there. I imagined the apartment to be for one of my friends who is an artist working at home, with an extensive social life. This is why I aimed to give maximum use to the limited space next to the window front so she could use the day light for her work. This is how the central timber box which includes the place to rest came up both as a statement and compromise, creating a space in space which allows for the free circulation of air when resting but freeing the space next to the window. Another aim was to give a feeling of liberty to the apartment, the possibility to move within it as freely as possible within the limited space. Clearly distinguishing the private (working and resting) from the public space (cooking for guests, socialising, living), there still is the option to connect both of them. The materiality and colour scheme of the project are inspired by the hues of Bretagne, a region in the North of France as this is where my friend's originally from. 

Este fue mi primer proyecto de diseño de interiores. La tarea era de diseñar el uso del espacio, la distribución y circulación en un departamento común de 40m2 en Capital Federal para una persona imaginaria que viviera ahi. Imaginé que el departamento fuera para una de mis amigas quien es artista trabajando desde casa, con una vida social extensiva. Por ende quise lograr un uso máximo del frente de las ventanas para que pueda usar la luz natural para su trabajo. La caja de madera que incluyé el lugar de descansar surgió como un compromiso y una declaración a la vez, creando un espacio dentro del espacio permitiendo la circulación libre de aire cuando durmiendo y a la vez liberando el espacio al lado de las ventanas. Otro propósito era de crear una percepción de libertad en el departamento, la posibilidad de moverse lo más libremente posible dentro de un espacio limitado. Distinguiendo claramente lo privado (trabajar y descansar) de lo público (cocinar para invitados, socializar, vivir) en la planta, sigue disponible la opción de conectar a los dos. La materialidad y el esquema de colores fueron inspirados por la Bretagne, una región en el Norte de Francia desde donde viene mi amiga.